Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
- Alicja Kamer
-
Autor
- Wylogowany
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
5 miesiąc 1 tydzień temu - 5 miesiąc 1 tydzień temu #40480
przez Alicja Kamer
Dzień dobry
Dopiero startuję w przygodzie związanej z genealogią.
Szukam przodków ze wsi Kołaczkowice
Nazwiska: Kamer, Wawrzyniak, Stęplewska, Grzelak
Może ktoś wie jak powstała wieś Kołaczkowice i kto ją zamieszkiwał
Moi przodkowie prawdopodobnie przybyli z Wielkopolski
Pozdrawiam serdecznie
Alicja
Dopiero startuję w przygodzie związanej z genealogią.
Szukam przodków ze wsi Kołaczkowice
Nazwiska: Kamer, Wawrzyniak, Stęplewska, Grzelak
Może ktoś wie jak powstała wieś Kołaczkowice i kto ją zamieszkiwał
Moi przodkowie prawdopodobnie przybyli z Wielkopolski
Pozdrawiam serdecznie
Alicja
Ostatnia5 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Alicja Kamer od.
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 20
5 miesiąc 1 tydzień temu #40481
przez Barbara Szwarcer
B. Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego.... to pozycja pomagająca znaleźć miejscowość z opisem a także ustalić do jakiej parafii
należała. Trochę indeksów z parafii Miedźno jest u nas w wyszukiwarce a sporo skanów ksiąg znajduje się na FamilySearch.
Proszę się tam zalogować i szukać skanów z lat, które Pana interesują. Jest również sporo danych ( z późniejszych lat ) w Genetece . I oczywiście proszę sprawdzić w szukajwarchiwach. A i wieś o identycznej nazwie znajduje się w Wielkopolsce.
Powodzenia
należała. Trochę indeksów z parafii Miedźno jest u nas w wyszukiwarce a sporo skanów ksiąg znajduje się na FamilySearch.
Proszę się tam zalogować i szukać skanów z lat, które Pana interesują. Jest również sporo danych ( z późniejszych lat ) w Genetece . I oczywiście proszę sprawdzić w szukajwarchiwach. A i wieś o identycznej nazwie znajduje się w Wielkopolsce.
Powodzenia
B. Szwarcer
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 20
5 miesiąc 1 tydzień temu #40482
przez Barbara Szwarcer
B. Szwarcer
Replied by Barbara Szwarcer on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Przepraszam za pomyłkę. Miało być oczywiście Panią.
B. Szwarcer
- Alicja Kamer
-
Autor
- Wylogowany
Mniej
Więcej
5 miesiąc 1 tydzień temu #40483
przez Alicja Kamer
Replied by Alicja Kamer on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Dziękuje za wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam serdecznie!
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 101
5 miesiąc 1 tydzień temu #40488
przez GRZEGORZ BORECKI
Replied by GRZEGORZ BORECKI on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Dobry wieczór Pani Alu.
Moi przodkowie m.in . Kamerowie, Wawrzyniakowie pochodzą z Kołaczkowic koło Miedźna.
Chętnie nawiążę z Panią kontakt. O Kołaczkowicach zarówno Małych i jak i Dużych wiem dosyć sporo. Mam oryginalne akty sprzedaży ziemi osadnikom w 1872 roku, w których zapisano kto ile ziemi kupił i w jakich ratach za nią płacił.
Podam prywatny mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Czekam na wiadomość.
Pozdrawiam
Grzegorz
Moi przodkowie m.in . Kamerowie, Wawrzyniakowie pochodzą z Kołaczkowic koło Miedźna.
Chętnie nawiążę z Panią kontakt. O Kołaczkowicach zarówno Małych i jak i Dużych wiem dosyć sporo. Mam oryginalne akty sprzedaży ziemi osadnikom w 1872 roku, w których zapisano kto ile ziemi kupił i w jakich ratach za nią płacił.
Podam prywatny mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Czekam na wiadomość.
Pozdrawiam
Grzegorz
- Alicja Kamer
-
Autor
- Wylogowany
Mniej
Więcej
5 miesiąc 1 tydzień temu #40489
przez Alicja Kamer
Replied by Alicja Kamer on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Witam Grzegorzu
Skoro mamy wspólnych przodków to pozwalam sobie na skrócenie dystansu.
Piszę na priv.
Pozdrawiam serdecznie.
Alicja
Skoro mamy wspólnych przodków to pozwalam sobie na skrócenie dystansu.
Piszę na priv.
Pozdrawiam serdecznie.
Alicja
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 292
5 miesiąc 1 tydzień temu #40491
przez Hanna Hofman-Polańska
Replied by Hanna Hofman-Polańska on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Czy pani Sabina Kamer była Pani krewną? z Kołaczkowic.
- Alicja Kamer
-
Autor
- Wylogowany
Mniej
Więcej
5 miesiąc 1 tydzień temu #40492
przez Alicja Kamer
Pani Sabina byla żoną Lutka,brata mojego taty Adama Kamer.
Mniej
Więcej
5 miesiąc 1 tydzień temu #40493
Replied by Hanna Hofman-Polańska on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Sabina była spokrewniona z moja rodziną ze strony Siejeńskich.
- Alicja Kamer
-
Autor
- Wylogowany
Mniej
Więcej
5 miesiąc 1 tydzień temu #40494
przez Alicja Kamer
Mam zdjęcie ze ślubu Sabiny i Lutka
Sabina i jej siostra to były piękne dziewczyny w stylu latino
Sabina i jej siostra to były piękne dziewczyny w stylu latino
Mniej
Więcej
5 miesiąc 1 tydzień temu - 5 miesiąc 1 tydzień temu #40495
mogłabym poprosić o to zdjęcie.ja je chyba widziałam wiele lat temu jak byłam u Sabiny w Kołaczkowicach.Podarowała mi tylko zdjęcie ze swoim ojcem na tle kużni. Sabinka na koniu!!!Byłysmy tez na cmentarzu w Miedznie i pokazała mi groby bliskich.
Podam na priv swój mail dobrze?
Podam na priv swój mail dobrze?
Ostatnia5 miesiąc 1 tydzień temu edycja: Hanna Hofman-Polańska od.
2 miesiąc 4 tygodni temu #40923
przez Krzysztof Deska
Replied by Krzysztof Deska on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Posiadam sporo informacji na temat rodziny Kamrów z Kołaczkowic. Wg moich informacji przybyli oni z okolic Bełchatowa.
Stanisław Kamer był młynarzem w Kocinie i to albo on albo jego syn Jan zakupili ziemię w Kołaczkowicach. Kontakt ze mną Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Stanisław Kamer był młynarzem w Kocinie i to albo on albo jego syn Jan zakupili ziemię w Kołaczkowicach. Kontakt ze mną Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hanna Hofman-Polańska
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 101
2 miesiąc 4 tygodni temu #40924
przez GRZEGORZ BORECKI
Replied by GRZEGORZ BORECKI on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Witam, czy żoną Jana Kamera, o którym Pan wspomina była Marianna z domu Kowalik?
Proszę o info.
Pozdrawiam
Grzegorz
Proszę o info.
Pozdrawiam
Grzegorz
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 95
2 miesiąc 3 tygodni temu #40937
przez Barbara Bożek-Pattern
Replied by Barbara Bożek-Pattern on topic Szukam ksiąg mertrkalnych z parafii w Miedźnie 0d 1808..
Witam,
Pierwszą wzmiankę o Janie Kamerze zanotowałam w 1847 roku akt nr 54 jest świadkiem na chrzcie ale nie ma nic o jego zawodzie. Rok później jako świadek na chrzcie w 1848 akt nr 17 występuje jako młynarz.
Następnie 1851 rok akt nr 69 ponownie występuje jako świadek przy chrzcie a Marianna Kamer była matką chrzestną.
Jan Kamer zmarł w Kocinie w 1855 roku akt nr 14.
Rodzice Jana to Jan i Marianna. Jan urodził się w Koźminku koło Kalisza.
Z Marianną Jakiel pobrali się w 1833 roku akt nr 22 w parafii Sulmierzyce. Jan był wdowcem po Zuzannie która zmarła
w 1832 roku akt nr 21 w parafii Bełchatów Grocholice.
Stanisław Kamer syn Jana bierze ślub z Julianną Kowalską w 1852 roku akt nr 3 w parafii Mierzyn. Przy tym akcie widnieje podpis Stanisława i jest wymieniony jako młynarz z Kocina.
Pozdrawiam
Pierwszą wzmiankę o Janie Kamerze zanotowałam w 1847 roku akt nr 54 jest świadkiem na chrzcie ale nie ma nic o jego zawodzie. Rok później jako świadek na chrzcie w 1848 akt nr 17 występuje jako młynarz.
Następnie 1851 rok akt nr 69 ponownie występuje jako świadek przy chrzcie a Marianna Kamer była matką chrzestną.
Jan Kamer zmarł w Kocinie w 1855 roku akt nr 14.
Rodzice Jana to Jan i Marianna. Jan urodził się w Koźminku koło Kalisza.
Z Marianną Jakiel pobrali się w 1833 roku akt nr 22 w parafii Sulmierzyce. Jan był wdowcem po Zuzannie która zmarła
w 1832 roku akt nr 21 w parafii Bełchatów Grocholice.
Stanisław Kamer syn Jana bierze ślub z Julianną Kowalską w 1852 roku akt nr 3 w parafii Mierzyn. Przy tym akcie widnieje podpis Stanisława i jest wymieniony jako młynarz z Kocina.
Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): Alicja Kamer
Czas generowania strony: 0,000 s.