Topic-icon Herkulesowe ciasteczka

9 lata 5 miesiąc temu #4629 przez Monika Bayer-Smykowska
Witajcie!
Moje kulinarne zainteresowania skierowały mnie na Wasze forum :)

Na sierpniowym spotkaniu TGCP w Łodzi otrzymałam od jednego z kolegów XIX-wieczne przepisy kulinarne hr. Ostrowskiej z Maluszyna.
Przeczytałam je i postanowiłam sprawdzić część z nich w swojej kuchni. Na pierwszy ogień poszły kruche ciasteczka, a od dłuższego czasu korci mnie, żeby wypróbować kolejny przepis na "Ciastka herkulesowe"
2 jajka żółtko i białko razem dobrze zbić, do tego 1 szklankę cukru razem dobrze rozmieszać i wsypać do 7miu szklanek herkulesu, następnie dodać stopionego masła 3/4 szklanki

Przepis jak widać jest całkiem prosty.
Tylko nie mogę nigdzie dowiedzieć się co to jest ten HERKULES !

Pisałam już i do P. prof. A.J. Zakrzewskiego - twórcy strony o Maluszynie www.maluszyn.eu/
i do Muzeum Częstochowskiego.
Niestety - moje maile pozostały bez odpowiedzi.

Może ktoś z Was wie - jaki produkt spożywczy kryje się pod nazwą herkulesu ???

Pozdrawiam serdecznie
Monika Bayer-Smykowska

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 5 miesiąc temu - 9 lata 5 miesiąc temu #4634 przez Sławomir Worwąg
Dawne słowniki np Lindego, podają, że herkules to było ziele zwane również leczywrzodem, ponoć to teraz jest stulicha psia, tylko czy byłyby z tego dobre ciasteczka??
books.google.pl/books?id=DM9EAAAAcAAJ&pg...e&q=herkulea&f=false

EDIT:
Chyba jednak nie stulicha - zgodnie z poniższym linkiem:
books.google.pl/books?id=5z09AQAAIAAJ&q=...=4&ved=0CDgQ6AEwAzgK
to może być dzięgiel litwor (arcydzięgiel):
pl.wikipedia.org/wiki/Dzi%C4%99giel_litwor
cyt.:

Wykorzystywany w cukiernictwie do ozdabiania ciast i tortów (skośnie pocięte fragmenty łodygi zebrane w maju smażone są w cukrze). Z młodych łodyg i grubszych ogonków liściowych można sporządzać konfiturę. Także przy produkcji likierów. Korzeń arcydzięgla litworu jak również kandyzowane łodygi i ogonki liściowe noszą nazwę anżelika[5].

ale może to być również barszcz (Heracleum):
pl.wikipedia.org/wiki/Barszcz_(ro%C5%9Blina)

Ja jednak stawiałbym na dzięgiel (ze względu na zastosowanie).
Co nieco tutaj:
cukierniczekreacje.blox.pl/2011/06/Aniel...lon-Arcydziegla.html

A tu źródło - Marcin Urzędów. Herbarz polski to iest o przyrodzeniv zioł y drzew rozmaitych, y innych rzeczy do lekarztw nalezących księgi dwoie Marcina Vrzędowa.

www.pbi.edu.pl/book_reader.php?p=41122
str. 243-244

:)
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika Bayer-Smykowska

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 4 miesiąc temu - 9 lata 4 miesiąc temu #4649 przez Monika Bayer-Smykowska
Bardzo dziękuję za informację .

Rzeczywiście, najbardziej wg opisu pasuje tutaj Arcydzięgiel litwor.

Na podanym przez Ciebie blogu cukierniczym wyczytałam coś takiego:
"Tłuczone nasiona arcydzięgla (niczym wanilia) stosowane są do deserów mlecznych, a suszone mielone korzenie mają zastosowanie przy pieczeniu ciasteczek, przyrządzaniu niektórych sosów i potraw z ryb."

Byłam dzisiaj w sklepie zielarskim, żeby zapytać się o dostępność suszonego korzenia Arcydzięgla - bez problemu.
Torebka 50g - 3,30 zł.
Trzeba tylko mieć młynek, żeby te suszone korzonki dokładnie zmielić. Tak na oko patrząc, to z jednej torebki wyjdzie może 3/4 szklanki. Trochę by tego trzeba było kupić.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz.
W tym XIX-wiecznym przepisie herkulesu dodaje się do ciasta zamiast mąki.
Tymczasem jedna torebka suszonego Arcydzięgla wydawała z siebie taki aromat, że mało mi nos nie zwiądł. Co to będzie przy mieleniu 10 torebek tego arcy aromatycznego korzonka i później w trakcie pieczenia ???

Ja chyba jednak zaczekam z eksperymentami do stycznia, co by nie tworzyć dziwnych woni w mieszkaniu przed Bożym Narodzeniem :laugh:

A kruche ciasteczka upieczone wg. XIX-wiecznego przepisu hr. Ostrowskiej z Maluszyna można zobaczyć tutaj:
www.tgcp.pl/components/com_zoom/www/view...12265207219224263276}

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję
Monika Bayer-Smykowska

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

9 lata 3 miesiąc temu #5111 przez kamil kowalski
No właśnie , czytałem Wasze wypowiedzi i wszystko by się zgadzało gdyby nie ilość tego zioła - 7szklanek , tu musi być coś nie tak ...

-
Nieruchomości Gdynia

Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0,000 s.