Koleżanki / Koledzy po awarii dysku odtwarzam zniszczony zasób metrykaliów.
Poszykuję:
-aktu zgonu Marii Ruprecht z Heinów zmarłej 14 marca 1890 roku w Przystajni,
-aktu zgonu Johana Ruprechta z dnia 14 sierpnia 1879 roku w Przystajni
Czy Ktoś posiada zapisane metryki z tego rocznika?
Dziękuję Jacku.
Akt Marii znalazłem - już pod nazwiskiem drugiego męża (była ewangeliczką). W jej akcie drugiego małżeństwa (akta Wieluń) jest podana data zgonu pierwszego męża (był katolikiem - Ruprecht). Akt ten był tłumaczony u nas na stronie (Ruprycht - Ulbrik).
Niestety z zakładem w latach 1875-82 Nigdzie nie ma zgonu Jana lub Augusta Ruprechta/Ruprycha.
Sprawdziłem naszą wyszukiwarkę i przejrzałem akta z Przystajni, Wielunia, Czarnego Lasu i Białej.
Dlatego pytanie do Ciebie Jacku, czy dla tego rocznika 1879 istnieją inne księgi niż ta umieszczona na szukaj? (w innych rocznikach zdarzały się rozbieżności pomiędzy księgami)
Robert Kunert
Ostatnia1 rok 11 miesiąc temu edycja: Robert Kunert od.
Witam,
kłania się Andrzej Czerwik. Przeczytałem Pana maila odnośnie nazwiska Ruprecht i w tej sprawie piszę. Moim prapradziadkiem jest Amand Olbrich, którego drugą żoną była Marianna (Maria) Hain. Dowiedziałem się o tym z aktu jego zgonu z 89/1888 roku w Parafii Przystajń gdyż jest w nim napisane, że pozostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę z domu Hain. Zacząłem szperać i dotarłem, że Marianna z domu Hein była żoną Augusta Ruprechta kolonisty. Jestem w posiadaniu i przesyłam w załączniku akt urodzenia nr 114/1857 z dnia 28.07.1857 Emilii Ruprecht córki Augusta Ruprechta i Marianny z Hajnów. Mam pytanie czy jest Pan w posiadaniu aktu ślubu Amanda Olbricha z Marianną Hain. Zależy mi głównie na tym, gdzie urodził się Amand Olbrich. Jeżeli tak to proszę o przesłanie ewentualnie podanie linka.
Pozdrawiam
Andrzej Czerwik
Załącznik 237_Kolan_Ignacy_Sikora_Marianna_AM.jpg nie został znaleziony
Załącznik 237_Kolan_Ignacy_Sikora_Marianna_AM.jpg nie został znaleziony
Panie Andrzeju dziękuję. Owa Maria Hein to moja prapra z małżeństwa z Ruprechtem.
Ślub Amanda Ulbrich z Marią Hein miał miejsce w Lipiu. Akta są dostępne w parafii ewangelickiej w Wieluniu. Heinowie byli luteranami ze Śląska Opawskiego.